Have an account?

valkretsar - ett odemokratiskt system

Örebro kommun är uppdelat i fyra valkretsar. Man kan tänka sig kommunen i fyra tårtbitar. Valsystemet är uppbyggt så att varje valkrets (eller tårtbit om man så vill) är tilldelat x antal mandat utifrån hur många människor som bor i denna valkrets.


Enligt kommunallagen måste en kommun i Örebros storlek ha minst två valkretsar. Vi får alltså inte ha en men fler.

Det innebär att partierna som ställer upp i kommunvalet måste vinna valkretsarna. Det spelar i teorin inte någon roll hur många röster man får totalt i kommunen utan endast hur många röster partier får i varje valkrets.

Det finns som jag ser det ett par problem med detta system. Det allvarligaste problemet är att det skapar väldigt många "spillröster" som inte räknas. Säg som ett exempel att ett parti måste få 1200 röster för att få ett mandat i en valkrets. Får partiet 1600 röster får de fortfarande endast 1 mandat. Det betyder att 400 röster plockas bort.

Som jag ser det borde det finnas en valkrets i varje kommun. På detta sätt räknas alla röster ihop och får sedan ligga till grund för hur många mandat väljarna anser att ett parti skall få. För att minimera antalet "spillröster" bör det i våra större kommuner finnas möjligheten att skapa ett antal kommunala utjämningsmandat. Detta system finns idag för riksdagsvalet.

Genom ett sådant system minimerar man antalet röster som inte får betydelse, vilket borde ligga i allas intresse.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive