Have an account?

Omval?

Imorgon var det då dags. Valprövningsnämnden skall besluta om och i såfall hur det blir ett omval eller mindre justeringar i Örebro kommun.

För min del tror jag att det blir omval i en valkrets. Enligt vallagens 15 kap 13 paragrafen skall valprövningsnämden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen om det förekommit avvikelse från föreskriven ordning. För den som orkar kommer här denna paragraf i sin helhet.

13 § Valprövningsnämnden skall upphäva ett val i
den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen
1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en
myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt. Kan rättelse åstadkommas genom förnyad sammanräkning
eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, skall nämnden i stället uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket skall ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången. Ett omval till riksdagen eller landstingsfullmäktige avser endast det antal fasta mandat och utjämningsmandat som tilldelades den berörda
valkretsen vid det upphävda valet.

Kruxet är dock sista stycket. Valprövningsnämnden kan enligt paragrafen uppdra beslutsmyndigheten att genomföra en förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd. Det betyder att det skulle möjligen kunna finnas en öppning att t.ex. diskvalificera 17 ombudsröster och sedan matematiskt räkna ut hur detta skulle slå mot partierna. Detta tar jag dock inte för troligt eftersom valprövningsnämndens beslut är predijucerande.

Att det skulle bli omval i hela kommunen faller enligt första meningen i paragrafen.

Den som lever får se. Imorgon får vi se om jag hade rätt.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive