Have an account?

Ta bort busstidstabellen!

Läste på morgonkvisten en "undersökning" av Nerikes Allehanda. Frågan till människorstan löd "Är du irriterad på busstrafiken i Örebro?".

Vilket svar tror man att man får? Nu kanske det är så att människor är irriterade på busstrafiken, men den frågan verkar man särskilt intresserad av att ta reda på. Det vore lika dumt att fråga "Tycker du som de flesta andra att bussarna fungerar bra i Örebro?"

Själv tycker jag att man borde ta bort busstidstabellen för de mest trafikerade linjerna i Örebro. Istället borde man sätta upp hur lång tid det skall ta mellan att bussarna kommer. Som exempel kunde bussarna gå var tionde minut i Vivalla. Du går ner och ställer dig vid busskuren och då vet du att mellan kl. 08.00-19.00 går bussen var tionde minut och därutöver var 20 minut fram till kl. 02.00 (som exempel). Så fungerar det i praktiken idag. Vem sätter sig för att slå i busstidstabellen för att se när bussen kommer, om du åker med de mest trafikerade linjerna?

Busstidstabellen har spelat ut sin roll. Örebro är en storstad idag. Det förväntas att vi har ett kollektivtrafiknät som är anpassat för det. Det förväntas även att kollektivtrafiken har system som förenklar det kollektiva åkandet. Vi har under förra mandatperioden tagit ett par steg i denna riktning men har många kvar att gå. Örebro kommun måste våga tänka nytt. Vi skall gå i bräschen inte bara snegla på vad andra har gjort eller gör.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det vore en nåd att stilla bedja om,(t ex 10-minutersintervaller), men tills vidare föredrar jag en tidtabell som talar om när bussen kommer - och framför allt ATT den kommer. Sätt press på Nobina!
Hans Holberg

Anonym sa...

Med tanke på att Örebro redan har ett korkat busslinjenät från början till slut. Så är jag inte heller förvånad över nästa stolliga förslag när det gäller busstrafiken.

I andra städer gör man allt för att få folk att åka kollektivt. I Örebro gör man allt för att få folk att sluta åka kollektivt.

Unknown sa...

Att bussen kommer är prioritet ett. Jag tror inte att förslaget löser problemet med att bussar inte kommer. Det är ett problem som löses med fler bussar oavsett om de går med intervaller eller inte. Min tanke med tidsintervaller (som inte nödvändigtsvis måste vara var tionde minut) är inte något nytt påhitt. Detta finns i många städer, ett exempel är Stockholm. Jag tror att det är enkare för resenärer att komma ihåg inom vilken tidsintervall bussarna går (var tionde minut, varje kvart etc) än minutsäkra busstider. Detta går naturligtvis enbart på hyfsat trafikerade linjer och inte t.ex. på landsbygden.

Labels

Blog Archive