Have an account?

längtan efter den sociala ekonomin

Vi hade idag programnämnd för social välfärd. Under 2 timmar hade vi i majoriteten initierat en utbildning för politiker och tjänstemän kring möjligheterna att använda upphandling för att stärka den sociala ekonomin. Visst låter det roligt (ibland känner man sig något skadad).

Med social ekonomi avses organiserade verksamheter som primärt har samhälliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatorisk fristående från den offentliga sektorn. Dessa sociala och ekonomiska verksamheter bedrivs huvudsakligen i föreningar, kooperativ, stiftelser och liknande sammanslutningar. Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmennytta eller medlemsnytta, inte vinstintresse, som främsta drivkraft.

Det blev för mig uppenbart hur mycket vi har kvar att göra för att den sociala ekonomin i Örebro skall få en chans att utvecklas. Vi har idag alla lagliga möjligheter att använda oss av kommunala upphandlingar för att stärka en sektor som jag tror är en förutsättning för framtidens välfärd. Vi vägrar dock konsekvent att använda oss av dessa möjligheter, förhoppningsvis pågrund av okunskap. Det måste det bli ändring på!

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive