Have an account?

Barnahus

Idag hade jag ett möte med landstinget och regionförbundet om tankarna om att starta ett barnahus. Detta är en fråga som jag varit drivande i under lång tid som nu ser ut att bli verklighet under året.

Barnahus är en metod för att ge barnet en barnvänlig, rättssäker utredning och samlat stöd. Det finns nu på försök på sex platser i Sverige. Barnahusen har skapats för att komma tillrätta med bristerna i utredning och omhändertagande av barn som utsatts för våld och övergrepp. Ungefär 11 000 misstänkta fall av våld och övergrepp mot barn polisanmäls varje år. Bara var femte anmälan leder till åtal. Många förövare går fria och barnet får inte upprättelse för de kränkningar det utsatts för.

Barnahus är en barnvänlig plats där misstanken om brott mot barnet och barnets behöv av stöd och behandling utreds. De inblandade myndigheterna (kommunerna, polisen, åklagarmyndigheten &, landstinget) samverkar runt barnet istället för att det ska slussas runt mellan olika personer och myndigheter. Barnet hamnar bokstavligt talat i centrum.

Allt som oftast kan man som politiker känna frustration över att saker och ting går långsamt. Frågan om barnahushar varit en sådan fråga. Det blir dock extra roligt när dessa frågor börjar röra på sig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det där är inte en dag försent!
Hoppas att det går igenom!

o överlag,
Varför har mynigheter så jävla svårt att prata med varandra?!?!
Både barn, patienter o klienter hamnar allt som oftast mellan stolsbenen, då inga myndigheter tycks kunna sammarbeta med varandra... ??

Labels

Blog Archive