Have an account?

Svar från Justitiedepartementet

Jag skickade i oktober ett brev till Beatrice Ask där jag påpekade svårigheterna med det låga straffvärdet på drogen Khat. Igår fick jag det högst byråkratiska svaret från departementet

Bästa Rasmus Persson

Du har skrivit ett brev till justitieministern angående straffvärdet på drogen kat och framfört synpunkten att straffvärdet på sådana narkotikabrott borde höjas.

Narkotikastrafflagen gäller generellt för alla typer av narkotika (nähää, min anteckning). Straffskalan för brott mot narkotikastrafflagen sträcker sig från böter, som kan komma i fråga för ringa brott, upp till tio års fängelse som är maximistraffet för grovt narkotikabrott (intressant, mycket ny information, min anteckning). Vilket straff som kommer i fråga för ett visst brott bestäms med utgångspunkt från samtliga omständigheter i det enskilda fallet (hmmmm, min anteckning). I praxis har dock preparatets allmänna farlighet, den mängd narkotikabrottet avser och koncentrationen av en aktiv substans i preparatet stor betydelse för straffmätningen (jahaa, min anteckning). Bedömningen av bl.a. farligheten hos ett viss preparat kan dock ändras i praxis beroende på hur missbruket av detta utvecklas och om ny kunskap om effekterna vinns (det kan ju vara bra att veta, hade jag ingen aaaaaning om, min anteckning). Även bedömningen av vilken mängd av en substans som kan föranleda att ett brott bedöms som grovt samt vilket straffvärde brottet har görs av domstolarna i första hand, och inte av lagstiftaren (så bekvämt, min anteckning).

Kat klassificerades som narkotika i Sverige år 1989. I många andra länder har kat fortfarande inte narkotikaklassats. Regeringen arbetar internationellt för att fler länder ska klassificera kat som narkotika. Samarbetet inom EU är ett viktigt led i detta arbete (frågan är om detta är saxat från mitt brev eller att det är en slump att vi skriver samma sak i både brev och svar, min anteckning). Under EU-ordförandeskapet fördes Sveriges syn på kat fram vid informella möten med bl.a. Storbritannien och Nederländerna. Dock har Nederländerna gjort en riskanalys och bedömt att kat inte är tillräckligt farligt för att man nationellt ska kontrollera växten (detta är den enda nya information i detta svar, tack för detta, min anteckning). Även WHO, som föreslår vilka ämnen som ska tas upp på FN:s narkotikalista, kom fram till samma slutsats för två år sedan (kanske något för Sverige att driva istället för att konstatera......, min anteckning). Det pågår emellertid en diskussion med länder som utgör transitländer för kat. Ett särskilt projekt inom Tullverket, med syfte att begränsa smugglingen av kat från bl.a. Nederländerna, pågår för närvarande (mycket bra, min anteckning). Samarbetet i denna del har fungerat väl.

Har du fler frågor eller vill framföra ytterligare synpunkter är du välkommen att höra av dig (jag förutsätter även att det gäller er som läser detta på bloggen, så hör av er, min anteckning).

Vänligen hälsningar
Karolina Wieslander
rättssakkunnig
Justitedepartementet
Straffrättsenheten

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive