Have an account?

Utmaningsrätt för den sociala ekonomin

Under morgondagens programnämnd kommer vi att bereda ett helt unikt ärende. Vi kommer då att diskutera utmaningsrätt för den sociala ekonomin inom social välfärd. Syftet är att stödja en utveckling av den sociala ekonomin och att öka utbudet av tjänster genom att konkurrensutsätta den kommunala verksamheten för den sociala ekonomin.

”Med social ekonomi avses organiserade verksamheter som primärt har samhälliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatorisk fristående från den offentliga sektorn. Dessa sociala och ekonomiska verksamheter bedrivs huvudsakligen i föreningar, kooperativ, stiftelser och liknande sammanslutningar. Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta, inte vinstintresse, som främsta drivkraft.”

Låter det krångligt? Kort sagt vill vi vända på kuttingen. Förut har vi tagit en del (mycket liten) av den kommunala verksamheten och frågat den sociala ekonomin om inte de skulle kunna driva den. Nu vill vi istället att den sociala ekonomin kommer till oss och visar vilken verksamhet de anser att de kan driva bättre och effektivare än oss.

Syftet är inte att spara pengar utan att öka utbudet och kreativiteten i verksamheten. Tjusningen med den sociala ekonomin är att människor växer. Visst låter det som en klyscha men när man ser människor växa genom att de får ansvar blir klyschan verklighet. Jag har sett människor inom socialpsykriatrin som berättat om hur de är delaktiga i att utarbeta offerter och hur vinster inom kooperativet skulle användas. Hur deras liv förändrades genom att få arbetskamrater och meningsfullhet. Jag har sett före detta missbrukare bli företagsledare för ett socialt företag. Jag har sett långtidsarbetslösa få en och till och med två fötter in i arbetslivet igen. Den sociala ekonomin är fantastisk om den får de rätta förutsättningarna

Eftersom jag är pappan till idéen om utmaningsrätt för den sociala ekonomin inom social välfärd är jag så nöjd med att vi börjar komma till beslut och få se resultatet.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive