Have an account?

Rätten att välja!

När togs rätten att välja bort från det svenska folket? Vid vilken tidpunkt omyndigförklarades det svenska folket? När blev det helt accepterat att du inte skall få välja vem som skall leverera service till dig.? När började vi tycka att det är okay att det är upp till kommunen att definiera vilka behov du har bara för att du blivit gammal?

Centerpartiet vill återta rätten att välja till det Svenska folket. Vi vill att verksamheter bygger på kvalité och inte vad som står på rocken eller dörren. För vad gör du om du inte är nöjd med den kommunala utföraren? Vad väljer du då?

Lagen om valfrihetssystem (LOV) har gett kommuner helt nya möjligheter att tänka nytt. Den nya lagen har gett oss möjligheten att bygga upp förutsättningar för kunder att kunna välja alternativ till kommunen. Det fina i kråksången är att lagen även gett oss möjlighet att låta kommunen vara en aktör. Det betyder att kunden själv kan få välja om man känner en trygghet i att det är kommunen som levererar tjänsterna eller om man känner en trygghet i att det är ett litet lokalt företag eller en stor välfärdsleverantör. Det är upp till människor själva att ta ställning. Dessutom kräver lagen ett ickevalsalternativ, dvs de som inte vill eller kan välja behöver inte göra det. Det är vad vi kallar ett fantastiskt system. Det är vårt sätt att tänka nytt!

Örebro kommun är den enda kommun i Örebro län som infört rätten att välja genom LOV. I Örebro kommun har alla som fyllt 75 år rätten att få 8 timmars servicetjänster utan biståndsbedömning. Dessa tjänster har människor i Örebro rättigheten att få välja utförare. Man har dessutom rätten att byta om man inte är nöjd.

Detta har medfört att framförallt äldre kvinnor som tidigare inte haft någon hjälp fått hjälp. Detta var ett av våra syften. Vi ville att människor själva skulle få definiera sina behov och få dessa tillgodosedda. Tidigare har det varit så att kommunen definierat behoven och dessa har i mångt och mycket varit anpassade efter de behov män hade. Genom att man fick göra ett eget val hade kvinnor möjligheten att få sina behov tillgodosedda.

Dessutom ledde reformen till att cirka 30 företag ackrediterades av Örebro kommun. Många av dem är nystartade och många är nya kvinnliga företagare. Vi tror att detta är en bidragande faktor till att näringslivsklimatet i Örebro kommun har förbättrat sig under denna mandatperiod.

Att ha möjligheten att få välja är enligt oss i Centerpartiet en grundläggande rättighet. Vi kommer att fortsätta detta arbete efter valet. Vi lovar att vara drivande i frågan om att du skall kunna välja till och välja bort. För oss är kvalitén viktigare än rädslan för nya aktörer. Valet 2010 är ett av de få val socialisterna låter dig göra. Ta chansen och gör något åt det!

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive