Have an account?

Naturen- ett andhål i stressens tidsålder

I ett samhälle där magsår eller i alla fall lite magkatarr blivit ett måste för att visa att karriären börjat ta fart och där kurser i stresshantering blivit "inne" krävs det ett andrum. Naturen är för många människor en sådan plats. En porlande bäck kan många gånger vara mer helande än Prozac utan för den skull nedvärdera den eller andra mediciners effekt och nödvändighet.
Att ta naturen för given är detsamma som att tro på evigt liv. Allting dör men utan pånyttfödelse förblir det döda försvunnet. För att bibehålla det fantastiska som en gång skapades krävs det uppoffringar, förnuft och känsla. Det kräver att vi källsortera, att vi byter till lågenergilampor, att vi komposterar, minskar vår konsumtion på kött kort sagt att vi alla gör det som vi alla vet att vi måste. Visst är det arbetsamt, visst är det så mycket lättare att välja och glömma. Det betyder dock inte att vårt beteende inte får effekter.

En god livsmiljö är en avgörande faktor för människors välbefinnande och livskvalitet. Möjligheten att dricka friskt vatten, andas ren luft, vara i miljöer fria från buller samt att ha möjlighet att vistas i grönområden såväl som i skog och mark hotas om miljön försämras. Hotas miljön minskas människors möjlighet till självbestämmande.

Klimatfrågan är och förblir en av de mest centrala och övergripande miljöfrågorna i Centerpartiets miljöpolitik. Klimatet berör många andra områden, t.ex. energi och transporter. Därför är det viktigt att hitta en helhetslösning som gynnar mindre klimatbelastningar. Omställning av energisystemet och ett grönt transportsystem är några sådana områden som Centerpartiet lyfter fram i detta sammanhang. Många globala miljöhot kräver utökat internationellt miljösamarbete genom avtal. Centerpartiet har tagit fram ett första förslag till en gemensam europeisk miljöpolitik, CEP, som ska föra upp miljöfrågorna på EU:s dagordning. På sikt kan EU:s miljöarbete utgöra påtryckningsmedel mot bl.a. USA. I budgeten avsätter Centerpartiet 353 miljoner till miljöbistånd. Alla människor ska ha rätt till rent vatten, tillgång till råvaror etc. Det finns en tydlig koppling mellan miljö och mänskliga rättigheter, något som tydligt måste synliggöras i miljöbiståndet.

Du har en möjlighet att påverka vår framtid. Det är dina val som avgör vad dina barn, barnbarn och för delen du själv under din ålderdom får uppleva. Allting handlar om val. Det kan handla om vilka företag du som konsument väljer att stödja, vilka föreningar du väljer att engagera dig i eller vilket parti du röstar på i de allmänna valen.

Rasmus Persson

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive