Have an account?

Var finns intresset för Örebro universitet?

Långt bort i fjärran öster finns det ett folkslag vi kallar studenter. De lever i ständig rörelse och är endast bosatta på samma ställe i ca. 3 år, därefter flyttar merparten.

Varför flyttar våra studenter? Hur kan det komma sig att människor väljer att bosätta sig i vår stad och region i tre år men väljer sedan oftast att flytta? Mitt högst ovetenskapliga antagande är att våra studenter inte har bosatt sig utan enbart har mellanlandat. Vad jag menar är att studenterna har valt att inte integrera sig med staden och staden har valt att inte integrera studenterna.

Örebro universitet har på gott och ont valt ett kompakt campus. Studenter bor och verkar utanför staden. På campus finns såväl affärer som minuten, restauranger, barer m.m. Detta campus har bidragit till att locka studenter till Örebro men även medverkat till en dålig integrering av desamma. När studenterna har allt de behöver på campus varför skall de då in till stan?

Detta kan kännas nog så trivialt men faktum är att stannar inte våra studenter mister regionen en stor utvecklingspotential. Staden och regionen måste kunna erbjuda kvalificerat arbete och en hemkänsla.

Naturligtvis handlar det dels om ett bra företagarklimat som skapar förutsättningarna för ett dynamiskt näringsliv. Utan spännande och kreativa arbetsplatser tillgodoses heller inte den grundläggande förutsättningen för våra studenter att stanna. Men det krävs även någonting mer. Det krävs att studenterna blir en del av stadens och regionens vardag.

Det krävs att näringslivet, de politiska partierna, föreningar, studieförbunden m.fl. tar sig an studenterna och ser möjligheterna med Örebro som universitetsstad. Finns det t.ex. möjlighet för studenter att bo kvar och arbeta i regionen på sommaren eller att fler studenter får förtroende som lokalpolitiker ökar naturligtvis även förutsättningarna för att de blir kvar efter studietiden. När jag själv studerade tog det ett år innan jag på allvar tog mig in till staden. Det tog betydligt längre innan jag blev delaktig i stadens utveckling.

Frågan är om Örebro skall bli en universitetsstad eller förbli en stad med ett universitet. Skall Örebro endast vara lokaliseringen av ett universitetet eller skall det fungera som en motor i det lokala näringslivet och för staden och regionen?

Frågan om universitetets framtid har blivit högst aktuell i diskussion om fusion med Mälardalens högskola. Som många andra skulle Örebro kommun yttra sig i frågan. Jag menar att hanteringen av denna fråga visar att majoriteten i Örebro kommun är fullständigt ointresserade om utvecklingen av Örebro universitet.

Istället för att hungrigt kasta sig över frågan har frågan fått vila för att man i slutminuten skulle beställa en utredning som inte svarar på frågan hur fusionen skulle kunna påverka Örebro kommun. Själv kan jag inte se någon större skillnad på den utredning som beställdes av Västerås och den som Örebro kommun beställde (vilket i och för sig var samma utredare). En fusion borde onekligen påverka de båda kommunerna olika. Frågan om hur en fusion påverkar Örebro kommun, näringsliv, studenter och invånare förblir obesvarad.

Frågan om fusionens vara eller inte vara är idag för outredd för att kunna besvaras. Jag skulle vilja se en mer engagerad, hungrig och framåtsträvande majoritet i Örebro kommun som med glädje tog sig an Örebro kommuns framtid.

Rasmus Persson

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive