Have an account?

Var tog alla pengarna vägen?

Skattebetalarnas förening gjorde för en tid sedan en undersökning över hur effektiva de svenska kommunerna är. När föreningen presenterade sin rapport på DN-debatt valde man att lyfta fram exemplet Västerås – Örebro. Jämförelsen är i det närmaste chockerande.

På område efter område, utom för gymnasieskolan, ligger kostnaderna väsentligt mycket högre i Örebro. Enligt skattebetalarnas jämförelse kostar äldreomsorgen dubbelt så mycket i Örebro som i Västerås. Helt vansinnigt!

Utan att ha frågat kan jag redan majoritetens svar utantill. Det är fel på rapporten, det går inte att jämföra, man jämför äpplen med päron osv. Även moderaternas svar går att luska ut utan att ha frågat dem. I Västerås har man många fler privata alternativ, alla Örebros problem skulle lösas om vi bara privatiserade mer. Jag tror dock lika lite på det som att alla rapporter som någonsin visade på ineffektivitet i Örebro kommun skulle vara felaktiga.

Jag tror det beror på systematiskt fel tänk. Jag tror att vi i den sparhysteri som drabbat Örebro kommun hamnat i fällan att spara snabbt. Hur många är vi inte som drömmer om de snabba klippen på börsen eller lottovinsten, de snabba pengarna. För hur många har det funkat? Snabba pengar för kommunen handlar om snabba besparingar. Snabba besparingar fungerar lika ofta som snabba börsklipp, dvs. inte allt för ofta. Som exempel tror jag att de besparingar som gjorts på det förebyggande arbetet inom äldreomsorgen kommer i ett längre perspektiv att skapa nya och högre kostnader.

Jag tror istället att vi måste göra långsiktiga förändringar. Förändra systemet och tänket. För inte har vi i centerpartiet mer pengar i fickan om vi får makten över Örebro kommun. Vad vi har är ett annat sätt att se på problem och möjligheter. Sverige har en av världens högsta skatter, Örebro kommun har en av Sveriges högsta skatter. Hur kan vi säga att det saknas pengar? Det är vad vi gör för pengarna som är problemet.

Jag tror att skattebetalarns förening gör helt rätt bedömning när de konstaterar att kommuner med små administrativa staber och långtgående decentralisering har i allmänhet lägre kostnader. Dessutom konstaterar man att utformningen av ersättningsmodellerna – hur pengarna fördelas till de enskilda verksamheterna – har en stor betydelse.

Jag tror att människor växer med ökat inflytande. Får varje enhet (dvs. äldreboende, skola, förskola etc.) styra mer över sin verksamhet kommer den att bli mer effektiv. Dessutom visar det sig att välbefinnandet på arbetet till stor del beror på hur stort inflytande man har över verksamheten. Med andra ord skapar självständiga enheter friskare, gladare personal och en effektivare och bättre verksamhet.

De flesta är nog överens om att det krävs en ny politik i Örebro kommun. Förmodligen är även socialdemokraterna medvetna om detta. För hur kan man försvara att kostnaderna för äldreomsorgen i Örebro kommun är dubbelt så hög som Västerås?

Rasmus Persson

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive