Have an account?

budgetdebatt

Vår uppgift i det rådande konjunkturläget är att minska effekterna av lågkonjunkturen. Samtidigt måste vi våga tänka nytt. För även om vi, personal och invånare tycker det är tungt måste vi satsa. Vi måste satsa på det förebyggande, på jobben och på klimatet.

Det kunde ha varit värre. Vi hade kunnat misskött ekonomin och därmed suttit i ett ännu svårare ekonomiskt läge. Det har vi inte gjort! Vi har en stabil ekonomi vilket har möjligtgjort såväl en del satsningar som en del lindringar av lågkonjunkturen.

För mig har det varit viktigt att värna omsorgen, skolorna, och det förebyggande arbetet. Det handlar om politisk vilja, att stå upp för de verksamheter som är basen för kommuns åligganden.

Detta har vi lyckats med. Vi har avsatt pengar för ett ökat behov av försörjningsstöd. Vi har minskat besparingarna inom framförallt äldreomsorgen, skolor och förskolor. Detta samtidigt som vi satsat på att skapa förutsättningar för att unga människor inte skall gå långtidsarbetslösa. Något som är helt förödande för samhället och den enskilda individen.

Vi har även lyckats föra in det förebyggande arbetet som ett strategiskt tänkande för hela kommunen. På sidan 51 i budgeten slår vi fast att Örebro kommun ska arbeta fram principer för en mjuk investeringsbudget inför 2011. Idag satsar kommuner runt om i vår avlånga land på rondeller, gatstumpar och kongresshallar. På ett strukturerat sätt tas såväl förväntad kostnad som avskrivningstider fram. Hur strukturerat investerar vi i de mjuka värdena? Vilka avskrivningstider har vi på det förebyggande arbetet? Är det någon som överhuvudtaget kan svara på detta? Förhoppningsvis räcker ni alla upp händerna efter nästa år. Det handlar om Örebros framtid, det handlar om att inte bara reagera utan att förebygga, det handlar om att tänka nytt.

I svåra ekonomiska tider är det lätt gjort att skjuta problemen framför sig. Lågkonjunkturen är nånannanismens högtid. Det är lätt att se de gigantiska klimatproblem som världen skådar och tänka svårt, svårt det får vi ta tag i när vi får pengar. Detta utan att inse att det handlar om att prioritera. De globala klimatproblemen måste lösas lokalt. De måste prioriteras, inte imorgon utan idag. I Örebro kommuns budget för 2010 satsar vi på vårt framtida klimat. Det största jobbet ligger dock i att situationen kräver att vi tänker nytt. Det är genom ny teknik, nya lösningar och kreativitet som vi måste tackla den rådande situationen.

Den mest akuta problematiken är dock bristen på jobb. Vi behöver fler jobb vilket i mitt sett att se det betyder att vi behöver fler småföretagare. Därför är våra satsningar på nyföretarservice, svenska för företagare och näringslivsutveckling så viktiga. Människor som kan tänka nytt och omsätta detta i verksamhet måste vi ta tillvara. Men det handlar även om att se till att människor snabbt kommer in på arbetsmarknaden. Genom att garantera att ingen under 25 skall få gå långtidsarbetslös skapar vi bättre framtidsmöjligheter för dessa individer. För mig är dock väldigt vikigt att inte passivisera människor genom att ta bort det egna ansvaret. Det får aldrig bli så att unga människor inte behöver engagera sig för att skaffa ett arbete. Det får aldrig bli så att man enbart räknar med att det offentliga fixar det åt en. Jag tycker vi har hittat en bra balans genom att rikta in oss på de som är långtidsarbetslösa.

För övrigt anser jag att det är intressant att vi alla kan vara överens om att skattesatsen på 21,22 är optimal, inte högre, inte lägre utan helt perfekt.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive