Have an account?

Läkemedel




Bland de människor som tål mediciner minst väljer samhället att använda sig av mest läkemedel. Dagligen ger kommuner och landsting mediciner till äldre människor som direkt motverkar deras livskvalité.

Naturligtvis är detta inte hela bilden jag tänkte bara känna på hur det var att vara journalist och därmed ge fragment av verkligheten :)

Läkemedel kan många gånger skapa förutsättningar för ett fungerande liv. Det finns dock en baksida. Samhället har inte full koll på hur läkemedlen påverkar varandra. Det finns idag inget fullgott system eller organisation som ser till att läkemedlen inte motverkar varandra, är uppdaterade till den rådande sjukdomsbilden eller försämrar för patienten.

Vi har i Örebro kommun en verksamhet som arbetar med läkemedelsgenomgångar. Syftet är att se över de läkemedlen individer har inom äldreomsorgen. När vi hade uppföljning av verksamheten i programnämnd social välfärd var det i mina öron en skrämmande bild som målades upp. En bild där gamla människor ges läkemedel som i många fall hämmade deras liv. Så kan vi inte ha det!

Det måste finnas system som kan säkra upp läkemedel inom vård och omsorg. Det finns datasystem som motverka robotanfall men inte att motverka läkemedelsanfall. Naturligtvis är det inte så enkelt. Varje människa reagerar olika på varje läkemedel men ändå.

Jag har förhoppningar om att vi på ett bättre sätt i framtiden skall kunna se till att våra läkemedel inte motverkar människors hälsa. Jag kommer inte att släppa denna fråga!

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive