Have an account?

Vinster för välfärdsföretag inget hot

På en presskonferens i torsdags presenterade Vänsterpartiet en rapport med titeln "Jakten på den försvunna skatten - en studie av privata vinster i Örebro kommuns välfärd”. I den säger man att "rörelseresultatet visar hur mycket pengar som går till ägare, privata investerare, samt till lån och skatter efter kostnader för löpande verksamhet och avskrivningskostnader för investeringar. Alltså pengar som går ut ur verksamheten på olika sätt.

Fel menar Svenskt Näringsliv och andra experter som påpekar att rörelseresultatet inte är samma sak som vinst. För med rörelseresultatet ska man bland annat betala skatt och andra kostnader. Detta är grundläggande företagsekonomi.

Vill Vänsterpartiet inte att företagen ska betala skatt? Vill Vänsterpartiet inte att företag ska gå med vinst? När jag studerar vad Vänsterpartiet säger i sin rapport slår det mig vilken företagsfientlig politik partiet står för. Man försöker medvetet missleda allmänheten och öka otryggheten genom helt felaktiga uppgifter.För handlar det inte om okunskap bygger resonemangen på att det vore ett onödigt slöseri av företag att betala skatt.

Att vänstern inte vill att företag skall gå med vinst står ganska klart. Men varför vore det så negativt om ett vårdföretag skulle gå med vinst? Är det såna företag vi vill ha? Är det konkursmässiga företag vi vill ha? Alla företag - också de inom vård och omsorg - har ju med vinster möjlighet att investera i den egna verksamheten och i en förlängning göra det bättre för individen. Det är en positiv aspekt, inte ett hot.

I vänsterns resonemang säger man nej till framtidens goda krafter som vill utveckla välfärden. Vi måste utnyttja de krafter som finns, inte stänga dörren för dessa. Med Vänsterns förslag stannar utvecklingen inom omsorgen. Centerpartiet vill ta välfärden framåt och göra den bättre. Det gör man genom att bredda den och tinkludera de som vill vara med att skapa god välfärd. Vi vill ha en valfrihet inom välfärden. På så vis får vi in utövare som brinner för idéer kring bra vård och människor får en chans att välja vem som ska utföra den. Det är individen som borde få välja utförare, inte samhället. Det är en självklarhet i ett fritt samhälle.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive