Have an account?

Pessimistkonsulten Björn Sundin (s)

Idag debatterade jag valfrihet mot Björn Sundin (S) i sveriges radio. Jag var för, han var mot. Bakgrunden är att majoriteten i Örebro kommun är påväg att införa eget val för servicetjänsterna inom kommunens äldreomsorg. Med andra ord skall alla över 75 år få välja vilka servicetjänster de vill ha utfört och av vem.

Björn menade att systemet var otroligt krångligt utan att kunna precisera det mer än så. Vad är det som är så krångligt? Människa över 75 år väljer ett företag. Låter det krångligt? Kommunen kommer till och med att inrätta ett servicetorg där man kan vända sig om man har frågor eller synpunkter. Kommunen kommer även att presentera en katalog över företag som är godkända och en presentation av dessa. Mycket enkelt!

Dessutom i den pessimistiska anda som ramlat över socialdemokraterna i Örebro på sista tiden så skulle systemet vara väldigt dyrt. Det skulle rent av vara ofinasierat. Tittar man på de kommuner som redan infört liknande system så menar dessa att det blir billigare. Enligt dessa kommuner ökade inte kostnaderna efter införandet. Jag träffade idag socialchefen i Umeå, som även de har haft ett liknande system under ett antal år, och frågade honom om det blivit dyrare. Aboslut inte var hans svar.

Dessutom hävdade karln (Björn Sundin (s)) att det var företagen som kommer att välja kunderna! Hur då?? Kunden (eller brukaren om man skall prata byråkratsvenska) väljer naturligtvis det företag som de tycker passar deras behov. Är man inte nöjd kan man välja ett nytt. Vill man inte välja så behöver man inte utan det finns ett så kallat "ickevalssystem". Dessutom får inte företagen enligt de avtal vi skriver med dem avvisa en kund. Hela tanken bakom reformen är att det är den enskilda individen som skall få makten. Det som kan beslutas vid köksbordet skall även beslutas där. Det behövs inga klåfingriga byråkrater, socialdemokrater eller dylikt för dessa beslut.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive