Have an account?

valdag i USA




Idag avgörs det McCain eller Obama. Valet påverkar USA, Örebro, världen. Efter det jag sett i form av oppinionsundersökningar men framförallt i det amerikanska vardagen skall Obama gå mot en storseger. Livet är dock inte så enkelt.

Det finns en del hinder på vägen. Mellanvästern är McCainland. Köerna till vallokalerna är flera timmar långa. Ett faktum som är absurt i ett av världens tekniktätaste länder. Man kan åka till månen men man kan inte skapa tekniska lösningar som garanterar den demokratiska val processen. Detta är helt absurt. Förra valet var köerna längre till vallokalerna i de utsatta områdena än i villa kvarteren. Naturligtvis beroddde detta delvis på att det bor mer människor där men det berodde även på att man valt att inte sätta ut tillräckligt många valmaskiner i dessa områdena. I vissa delstater ser historien ut att upprepa sig. Men som P. Diddy sa på det möte som jag deltog på igår "We are not afraid of lines. We have been in lines for 400 years we can stand a few more hours."

Man måste vara här för att förstå vilken uppslutning Obama har. Det lyser i ögonen på människor som jag pratat med. Det är otroligt mycket känslor i människors uppslutning till Obama. Det handlar inte bara om personen eller för den delen detta presidentvalet. Det handlar om den amerikanska historien. Det handlar om motsättningar, klyftor och djupa ideologiska skillnader. Det handlar om en helt ny väg för USA. En väg som jag tror kan göra djup påverkan på världen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Rasmus.
Hälsa Obama och Musse.

Allt gott till er.
Tack för bra rapportering.

Hasse Arvidsson

Unknown sa...

Tack, det har varit en fantastisk resa.

Labels

Blog Archive