Have an account?

EU-bidrag

EU-bidragen har i dagarna betalats ut till Sveriges bönder och gårdsägare. Denna utbetalning blir varje år en stor manifestation på varför EU:s jordbrukspolitik har havererat. De stora pengarna går till de markägare som ärvt bra jord i genarationer. Inte till de nystartade eller de som försöker sig på alternativa sätt att ekologiskt bruka jorden.

De stora markägarna i Skåne med adliga efternamn får mångmiljon belopp utbetalade varje år i EU-bidrag. Hur mycket får de mindre bönderna i norrland? Bönder som har bra mycket svårare förhållanden och spelar långt mycket större roll för sitt närområde.

Dessutom borde man fråga sig varför vi måste subventionera jordbruksproduktionen. Svaret blir naturligtvis för annars går de flesta svenska bönderna under. Tänk ändå tanken att USA slutar subventionera sina bönder samtidigt som EU:s subventioner går i sanden. Tänk om våra bönder skulle få betalt för sina produkter istället för att få bidrag. Tänk vad som skulle hända i utvecklingsländera och deras exportmarknader. Så där i EU-vals tider, jul etc, så tänk ändå tanken.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive