Have an account?

Att få välja kan det vara så fel?

Igår tog vi i fullmäktige ett stort kliv frammåt för valfriheten i Örebro. Äldre skall äntligen få bättre möjligheter att få välja insatser. Det låter som detta är en självklarhet men så är inte fallet.

Beslutet går ut på 4 stora reformer (läs tidigare inlägg). Ett av besluten är att alla människor över 75 år skall få 8 timmar service utan biståndsbedömning. I dessa åtta timmar skall man även få välja utförare.

Detta reserverade sig oppositionen mot. De menade att, ett att man skulle starta tidigare och två att äldre inte alls skulle få välja utförare för tänk om det skulle generera vinster till småföretagare. Dessa synpunkter är anmärkningsvärda dels eftersom socialdemokraterna inte lyckades förbättra inflytandet för våra äldre på 12 år men tycker att det går 4 månader för långsamt för oss (de ville starta i januari och i maj) och dels för att det kommer att bli billigare och inte dyrare när man kan välja utförare. Det är också värt att notera att man inte tycker att äldre människor skall få välja själva. Jag skall också säga att vårt beslut innebär ett ickevals alternativ, dvs vill man inte välja behöver man inte välja.

Det är sorgligt att se när politiker blir så pessimistiska och negativa som jag såg under gårdagen. Istället borde man se möjligheterna med valfriheten (vilket även vissa s-ledda kommuner har gjort).

Vad innebär valfriheten för:
  • Den sociala ekonomin
  • Personal kooperativ
  • Servicenivån
  • Näringslivsklimatet
  • Nischning, bara för att man blir gammal betyder det inte att man blir mindre olika varandra
  • Förutsättningarna för heltidstjänster

Listan skulle kunna göras mycket större men istället för att se visioner väljer s och v att enbart säga nej, nej, nej. Genom vårt beslut kommer de som vill välja få välja - hur kan detta vara fel?

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive