Have an account?

Ingen kameraövervakning i skolorna

Med anledning av TV-inslaget angående kameraövervakning i Svt:s Tvärsnytt den 6 oktober vill jag göra ett förtydligande.

I reportaget kan man få uppfattningen att Örebro kommun skall införa kameraövervakning på två skolor. Min bedömning är att det inte finns en majoritet i kommunstyrelsen för detta förslag.

Centerpartiet är ett parti som värnar den personliga integriteten. Varje enskild kamera kan möjligtvis bidra till att minska brottsligheten på det specifika stället men varje nytt tillfälle kommer att bidra till en samhällsutveckling där kameror och övervakning blir en del av vardagen. Det handlar inte om en eller två kameror på några specefika skolor. Den som tror det lever i villfarelse. Jag kommer därför inte att kunna rösta för ett sådant förslag när eller om det når kommunstyrelsen.

För ett antal år sedan hade Örebro kommun problem med klotter. Den dåvarande diskussionen liknar dagens diskussion om skadegörelse. Kommunen valde alternativa lösningar till kameraövervakning. Med facit i hand måste man säga att detta var en lyckad strategi.

Länder som Storbritannien och USA har systematiskt infört kameraövervakning i samhället. Kan man men fog säga att tryggheten har ökat i dessa länder? Nej naturligtvis inte, tvärtom. För mig blir otryggheten ännu tydligare när jag ser övervakningskameror. Vi kan inte övervaka till oss trygghet. Det är en omöjlighet. Det finns inget land i världen där en sådan strategi har lyckats. Varför skulle det lyckas hos oss?

Om vi accepterar kameraövervakning över våra skolor idag vad accepterar vi då imorgon? Vad händer om ytterliga några år när det kommer krav på att sätta upp ytterligare kameror på t.ex. vår busskurer som även de blir vandaliserade? Den personliga integriteten naggas sakta men säkert i kanten. Därför kan jag inte ställa upp på mer av övervakning och mindre av integritet.

För att förhindra vandaliseringen måste man jobba med orsaken inte symptomen. Stenen kastas inte på grund av att det finns för få kameror utan på grund av en snedvriden inställning. Kameror fångar säkert brottslingar men insatsen måste sättas in innan stenen kastas i rutan. Kommunens insats måste vara att arbeta med grundproblemet, d.v.s. varför kastar man stenen från första början.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive