Have an account?

Besparingar

Lågkonjunkturen slår idag hårt mot kommunerna. Senast idag kom nya prognoser från SKL (sveriges kommuner och landsting) som pekade på minskad skatteökningar. Detta kommer att få följder i verksamheterna i Örebro kommun.

Jag tror dock att det är viktigt att se lågkonjunkturen för vad den är, dvs en lågkonjunktur. Det betyder för mig att vi inte borde göra förändringar i verksamheterna som blir långvarigt förödande. Vi kommer att komma ur lågkonjunkturen. Det finns en tid efter lågkonjunkturen som vi måste ta hänsyn till.

Det lättaste sättet att spara är att dra in på den verksamhet som inte är lagstyrd, dvs det kommunen måste göra. Sådan verksamhet är t.ex. det förebyggande arbetet inom socialtjänsten. Det är inte där vi kommer att göra besparingar! Vi skall inte göra samma misstag som gjordes under förra mandatperioden. Det betyder att vi måste göra systemförändringar. En del av dessa skulle behöva göras utan lågkonjunkturen men där det ekonomiska läget skyndar på arbetet.

Kommunstyrelsen i Örebro beställde i januari en åtgärdslista av programnämnderna. Den lista som har rapporterats är en tjänstemannaprodukt och är inte politiskt förankrad, helt enligt planerna. De flesta av de förslag som presenterades kommer inte att realiseras. Det var väldigt tydligt att förslagen utgick från först in först ut, dvs det utvecklingsarbete och satsningar som vi gjort de senaste åren var de första som man förelsog skulle tas bort. Detta är inte så konstigt eftersom dessa är naturligtvis för verksamheten lättast att ta bort. Det kommer dock inte att bli så!

Jag kommer att arbeta för ett långiktig och ansvarsfull hantering av lågkonjunkturens effekter. Det innebär att jag kommer att i det längsta skydda det förebyggande arbetet och inte medverka till förändringar som inte går att reparera efter lågkonjunkturens tid, om inte dessa förändringar oavsett lågkonjunkturen borde göras. Det kommer dock att innebära svåra förändringar för befintlig verksamhet. Vi skall komma i balans.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive