Have an account?

Tiggare i Örebro

Allan Armaghan, kommunfullmäktigeledamot (s) har ställt frågan vad kommunen gör åt tiggeriet i Örebro. Detta var vad jag svarade.

Att komma till rätta med “tiggeri” är i första hand en polisiär angelägenget. Detta framgår genom §12 gällande “insamling av pengar” i Örebro kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter.

Sker sådan insamling på icke tillåtna grunder är det polisens uppgift att avhysa den som utövar den icke tillåtna aktiviteten.

Tiggeriet har naturligtvis sociala aspekter. Här kan ett ansvar via socialtjänsten komma in . I dessa fall handlar det om socialjouren eller mottagninggsruppen på försörjnignsstöd. Det kan bli aktuellt att ge ekonomiskt bistånd om personen har sitt varaktiga uppehälle i Örebro.

Det bör understrykas att försörjningsstöd inte kan rapportera om något sådant fall. Inte heller kan härbärget ge uttryck för att “tiggare” skulle söka sig till deras verksamhet. I det senare fallet finns dock en regel om att personer som inte är skrivna i/har sin varaktiga vistelse i Örebro endast kan nyttja härbärget en natt per år. Alltså handlar det inte om personer som varaktigt har sitt uppehälle i Örebro.

Gruppen “tiggare” söker sig alltså inte till det stöd som socialtjänsten kan erbjuda.

Historiskt sett kan man misstänka att Örebro kommun haft besök av grupper som ägnat sig åt "organiserat tiggeri" för att sedan förflytta sig till andra städer.

I de fall det gäller underåriga "tiggare" finns uppsökande verksamhet genom socialjouren alternativt fältassistenterna. I de fall man upptäcker underåriga som tigger tas kontakt med denne för att avgöra om denne far illa samt för att göra en bedömning om eventuell biståndsinsats.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan Rasmus.

Vad gäller lagmässigt vid sådant här fall av tiggeri? I Örebro har observerats att dessa tiggare blir upphämtade efter tiggarrundan av en minibuss med svenskt reg nr. Det är alla ggr organiserat & de har garanterat ingen övrig tillhörighet till Sverige.
Så alltså, vad gäller då lagmässigt för dessa?

Mvh Niklas Larsson, Örebro

Unknown sa...

Hej!

Det är inte enligt lag förbjudet att tigga så länge man inte stör allmän ordning. Polisen har i en del fall använt sig av utlänningslagen. Se även länk http://www.gt.se/nyheter/1.912306/nu-blir-tiggarna-avvisade

Labels

Blog Archive