Have an account?

Torgtrams


Jag sitter nu på fullmäktige i Örebro där planenerna för förändring av stortorget och våghustorget debatteras (se denna länk för att se vår vision för stadslivet). Socialdemokraterna och vänsterpartiet begärde precis återremiss. Minoritetsåterremiss kan ske om minst 1/3 av de närvarande ledamöterna begär detta i ett ärende. Minoritetsåterremiss kan bara ske en gång på samma ärende. Ärendet skickas då tillbaka för eventuell komplettering/ändring.

Skälet till återremiss måste sägas vara minst sagt vagt. Minoriteten av fullmäkte menade att de satsningar majoriteten vill göra med torgen inte är finansierade. Detta är fel. Det finns en budget för satsningarna som i dagsläge hålls exemplariskt. Den hålls faktiskt bättre än många andra projekt. Det går t.ex. inte att jämföras med de gigantiska projekt som socialdemokraterna och vänsterpartiet gjorde när de hade makten. Jag behöver bara säga conventum. Den budgeten sprack så det knakade om den. Kalkylen håller och jag tror faktiskt att oppositionen vet om det.
Under 2008 avsatte vi 10 miljoner kronor som vi kommer föra över till 2009. 2009 har vi avsatt 20 miljoner kronor. Det finns därutöver externa finasierärer på 5 miljoner kronor.
Våghustorget kostar 6-9,5 miljoner
Stortorget 17-20 miljoner
Järntorget ca 5 miljoner
Kalkylen blir alltså mellan 28 miljoner och 34,5 miljoner, alltså under 35 miljoner.
Debatten måste sägas vara aningen oseriös. Peter Dahlgren (s) menade bland annat att det blir svårt att motivera varför vi skall spara på skolorna för att investeringarna för torgen blivit för dyra. Peter borde veta skillnaden mellan investeringar och drift. Det finns inte en chans i världen att investeringarna i torgen skulle påverka skolornas driftkostnader. Det vet Peter!

Naturligtivis är det enbart för att försinka projektet som återremissen blir aktuell. Oppositionen vet att det inte kommer att innebära några förändringar. Man har inte framfört någon annan mening i sak. Vi tycker likadant! Vad är det då de håller på med. Det kallas politik eller rättare sagt de kallar det politik. För mig kommer detta spel aldrig att vara politik utan rent trams.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive