Have an account?

Kärnkraft eller rättare sagt vindkraft

En missuppfattning är att Centerpartiet nu skulle vara positiva till kärnkraften, så är inte fallet. Vi är lika skeptiska till kärnkrafen nu som igår. Men om Sverige får ett tredje ben i energipolitiken nämligen förnyelsebar energi måste de andra två (kärnkraft och vattenkraft) bli mindre. Min vilda gissning är att det är kärnkraftsbenet som måste minska. Därmed har vi slagit två flugor i en smäll.

Definitionen av en uppgörelse är att man måste ge något för att få något. Sitter man enbart och surar i ett hörn och vägrar ge något kommer Sverige aldrig att komma frammåt. För det är väl ändå inte så att någon tycker att Socialdemokraterna mfl. varit framgångsrika i att avveckla kärnkraften? Om man jämför vårt beroende av kärnkfraft från folkomröstningen 1980 till nu så har den ökat. Är det framgångsrikt?


Det är klart, Centerpartiet skulle kunnat sura och vägra en uppgörelse. Vi skulle kunnat fokusera på det vi inte vill ha (kärnkraften) istället för det vi vill ha (sol- & vindkraft etc). Anlysen är ganska enkel att göra, denna strategi har inte funkat. Vi vet eftersom vi har testat den i snart 30 år.


Den första reaktorn som skulle prövas för ombyggnation kommer tidigast runt 2025. Innan dess har vi genom det förslag som regeringspartierna kompromissat fram utvecklat förnyelsebara energilösningar samt minskat elförsörjningsbehovet. Vad Sverige tidigare har gjort är att lägga skattepengar i uppbyggnaden av reaktorer samt stått för försäkringsrisken. Genom uppgörelsen är denna tid nu förbi. Är det någon som tror att marknaden med dessa nya spelregler tar den eknomiska risken att bygga en ny reaktor? Stig då fram och förklara argumenten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mantrat "fokusera på det vi vill ha...", har gått hem uppenbarligen.

Det är simpel retorik för att förklara dagtingade med sitt samvete.

Jag tycker överenskommelsen visar på dålig karaktär. Centerpartiet är emot kärnkraft - punkt slut.

Kärnkraft är ingen liten fråga. Anledningen till att den är rumsren och så lite diskuterad nu är att ingen olycka inträffat nyligen. Men det kommer, antingen i en reaktor eller under efterbehandling. För ingen teknik är någonsin säker.

Då lär alla skratta gott åt Maud Olofsson & Co. För hon lär inte kunna säga "vad var det jag sa". Utan då är det istället hon som gjorde det möjligt.

Att dagtinga med sitt samvete har aldrig haft ett bättre exempel.

Unknown sa...

Hon som gjorde det möjligt? Så du menar på fullaste allvar att det är centerpartiet som gjort svensk kärnkraft möjlig?

Jag undrar när min son är gammal om hans generation kommer att säga att det var tack vare centerpartiet som energiproduktionen blev förnyelsebar. Förmodligen inte, fast dom kanske borde.

Labels

Blog Archive