Satt idag och diskuterade kommunens vänorter med en vän. Jag undrar hur många som vet vilka vänorter kommunen har men framförallt varför. Socialdemokraterna har föreslagit att en skylt skulle sättas upp på stortorget som beskrev hur långt det var till varje vänort. Jag tycker själv att innan vi använder mer av skattebetalarnas pengar till skyltar borde se över varför och vilka samarbeten vi skulle ha. Whats in it for the skattebetalarna i Örebro, Lappeenranta, Kolding etc? Har vi maximerat utbytet eller går vi bara på dåtidens hjulvarv? Har företag, föreningar, kommunala verksamheter eller världen förändrats sedan femtiotalet då många av dessa avtal blev skrivna?
Vänortsarbetet i Sverige fick fäste i samband med andra världskriget när de nordiska grannländerna behövde hjälp. Man har dock numera lämnat fokuseringen på bistånd- och välgörenhetssamarbete till att istället utbyta idéer om kommunal utveckling samt hitta samverkansformer i olika projektsammanhang för att lösa gemensamma problem.
Problemet är att allt efter att syftet med vänorter skiftade ändrades inte valet av städer. Det är inte per automatik så att Örebro kommun eller vår vänort i Danmark Kolding har mest behållning av varandras erfarenhetsutbyten.
Istället borde vi i mitt tycke släppa historiskt bundna vänorter och inrikta vårt samarbete med städer som vi får mest utbyte av. En sådan stad tror jag t.ex. skulle kunna vara Dundee i Scottland. Dundee arbetar oerhört strategiskt vad gällande social ekonomi och demokratifrågor. De har även gjort dramatiska förändringar i sina såkallade miljonområden.
Frågan är vad skattebetalarna, företagen och föreningarna i Örebro kommun får ut av det samarbete deras politiker för flera årtionde sedan bestämde att vi skulle ha. Kanske är det så att dessa samarbeten borde ses över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar