Have an account?

Ensamkommande flyktingbarn

Jag medverkade idag i studio ett i P1 om Örebro kommuns och min syn på hur vårt arbete med ensamkommande flyktingbarn fungerar. (följ länken och spola fram till 16.20)

Jag har aktivt arbetat under hela min mandatperiod som ansvarigt kommunalråd att Örebro kommun skall ta mot ensamkommande flyktingbarn och skapa en bra verksamhet för dessa ungdomar. Detta tycker jag att vi lyckats bra med.

Det finns barn i ett antal länder som med stor sannolikhet har en framtid som innebär stor otrygghet, krig, svält, våld och kanske rent av död. Ett fåtal av dessa barn möter vi varje år i vårt land under begreppet ”ensamkommande flyktingbarn”. Med perspektiv på Sverige som det välfärdsland som vi faktiskt är, så är antalet flyktingbarn som kommer ensamma till vårt land försvinnande litet. Vi skulle kunna öppna vårt land för många, många fler men i dagsläget finns omständigheter som motverkar att det är så.

Ett stort problem är att det i vissa kommuner finns en ovilja att ta emot dem och argumentet är alltid detsamma. Det kostar för mycket! Jag menar att vi har en skyldighet att visa sollidaritet mot våra medmänniskor. Inte bara i ord utan även i handling.

Idag kan en kommun skriva avtal med Migrationsverket när de väljer att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Migrationsverket står för hela kostnaden kring barnen, vilket ger kommunerna ett stort utrymme att ta emot dessa barn på ett sätt som ger dem bra förutsättningar att fungera i det svenska samhället. Migrationsverket har varit väldigt tillmötesgående i våra kontakter och visat stor förståelse för kommunens synpunkter. I motsats till vad några politiska företrädare för kommuner som inte tagit sitt ansvar har sagt kan vi intyga att den kommunala ekonomin inte påverkats av verksamheten för ensamkommande flyktingbarn. Kostnaden är därmed inte ett hållbart argument för att inte ta emot dessa barn.

I Örebro kommun har den politiska majoritete gjort en unik satsning på ensamkommande flyktingbarn. Vi har valt att ta ansvar för att barnen och ungdomarna ska kunna komma in i det svenska samhället på ett bra sätt och har skapat ett mottagande av dessa barn via ett boende som heter Pionjären. Boendet har 16 platser och barnen bor där under tiden deras asylansökan behandlas av Migrationsverket. De får under trygga förhållanden erfarenheter och kunskaper som hjälper dem till ökad självständighet i Sverige eller i hemlandet. Vi tror med säkerhet att dessa åtgärder skapar fungerande vuxna individer som kommer att bidra positivt till vårt samhälle och vi är övertygade om att dessa insatser är en samhällsekonomisk vinst. Detta till skillnad från många andra kommuner runt om i Sverige.

Vi kommer därför under hösten att teckna ett nytt avtal med migrationsverket där vi tar mot ytterliggare sex barn och ungdomar. I andra kommuner orkar man inte ens sätta sig in i frågan.

Efter att ha lyssnat på Studio ett idag (se länk ovan) bjuder jag gärna hit företrädare från Skövde kommun för att få fakta och inspiration. Därefter hoppas jag man tar sitt ansvar.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive