Have an account?

Korta kön för familjerådgivningen

Familjerådgivningen skall ge stöd till par och familjer som har relationsfrågor eller problem i sina relationer. Det är med andra ord viktigt att människor snabbt kan få hjälp.

Under väldigt lång tid har familjerådgivningen i Örebro län haft långa väntetider. Vid årsskiftet var kön över 8 veckor, vilket inte är acceptabelt. Socialstyrelsen anser att tre veckors väntetid är skäligt.

Idag drivs familjerådgivningen av Örebro läns landsting på uppdrag av kommunerna i länet. Detta skedde genom en skatteväxling 1995. Centerpartiet frågar sig varför landstinget skall driva denna verksamhet.

För att korta kön vill Centerpartiet tillåta fler aktörer som familjerådgivare. Det ska kunna finnas fler aktörer så att de som inte har tid att vänta faktiskt ska kunna använda sig av de familjerådgivare som ändå finns på en privat marknad - utan att det ska kosta mer för familjerna. Som det ser ut idag kan de som har råd välja privat familjerådgivning för att slippa stå i kö.

Vi vill införa lagen om valfrihetssystem för familjerådgivningen i Örebro län. Varför skall man enbart ha rätt att gå till landstingets familjerådgivning och dessutom behöva stå i kö i åtta till tio veckor?

Tanken är framförallt att genom valfrihet och större utbud ge snabb hjälp åt människor som är i behov av det. Kan vi dessutom ge bättre förutsättningar för småföretagare i länet varför skall vi då inte göra det?

Enligt socialstyrelsen finns det inte några väntetider till familjerådgivning i de kommuner där det finns flera anordnare av familjerådgivning i kombination med att kommunen faktiskt också anlitar flera anordnare. Utifrån den erfarenheten måste vi dra slutsatsen att införandet av valfrihetssystem även inom familjerådgivningen skulle ge en avsevärt bättre hjälp till dem som behöver det.

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive