Have an account?

Legalisera fildelning!

Jag har sagt det förut och säger det igen. Regeringens politik när det gäller upphovsrätt på Internet, dvs nedladdningar av musik, program och film är otroligt fantasilös och rent av jättedålig. Det skall väl sägas att den förra regeringens politik i området gick på samma linje och var därmed lika dålig.

Varför säger jag då detta? Tycker jag inte att upphovsmän eller kvinnor skall få ersättning för sina verk?

Gratis nedladdning av upphovsrättsligt material på Internet är här för att stanna. Är det någon som på allvar tror att denna utveckling kommer att minska eller försvinna? Betyder det att vi måste ge upp i tanken att de som producerat material skall få betalt? Naturligtvis inte! Det handlar bara att hitta ett system som anpassas efter människors efterfrågan och vilja.

Det finns många olika system för detta. Ett är att lägga skatt på brännbara dvd-skivor, minnen eller datorer. Ett annat är att lägga en avgift på bredbandsabonnemanget. Dessa är mer eller mindre bra tror jag. Möjligtvis skulle en avgift på abonnemanget kunna fungera.
Jag har tidigare lanserat ett annat system. Ett system som skulle skapa möjligheter för producenterna att få fler som uppskattar deras verk och som även skulle ge ökad ekonomisk tillväxt.

När problemet med inspelning av upphovsrättsligt material uppstod med kassettbandspelaren löste man detta problem genom Stim-pengar. Stim-pengar är en ersättning som alla som spelar offentlig musik skall ge till STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) och som sedan delas ut - i vissa fall proportionerligt mot speltid, i andra fall proportionerligt mot exempelvis en konserts intäkter eller mer schablonartat - till ägarna av upphovsrätten. På samma sätt kan man lösa de uppkomna problemen med nedladdningar. Genom att koppla nedladdningar till Stim-pengar kan artister och filmproducenter dels får en bredare publik samt ökad ekonomisk kompensation för sitt arbete. Precis som kommersiell radio idag tar intäkter i form av reklampengar för att betala Stim-pengar kan en marknadsanpassad fildelning göra samma sak. En populär låt som hörs av många radiolyssnare ger upphovsmannen ersättning, precis på samma sätt kan en populär låt som laddas ner ofta ge större ersättning.

Allting måste inte lösas genom ökad reglering, lagstiftning och förbud. Det finns andra sätt om man bara vågar och vill. Antingen väljer man att ha en lagstiftning som kriminaliserar stora delar av befolkningen, inte minst ungdomar eller så väljer man att lösa problemet. I många andra områden förespråkar Johan Pehrson marknadsekonomiska lösningar, varför inte i denna fråga?

Jag kanske skall påminna läsarna än en gång om att i stort sätt alla partier i valrörelsen var eniga i att lagstiftningen om fildelning borde ses över, och då menade man inte att skärpa den.
Jag älskar politik när den är uppfinningsrik, kreativ och anpassas till tidens behov. Därför blir jag besviken på regeringen i deras hållning i frågan om fildelning. Jag kräver mer av min regering.

2 kommentarer:

Donsan sa...

Tror Rasmus verkligen att någon skulle göra några större förluster om all fildelning - utan kommersiella vinstintressen - skulla undantas från upphovsrätten?

Vi har levt med fildelning under 10 år - Var finns alla larmrapporter eller forskningsresultat som kan länka den "illegala fildelningen" till några som helst negativa konsekvenser?

Nej - upphovsmän alla kategorier mår bra - fildelningen skadar ingen - därför borde all fildelning som sker utan kommersiella vinstintressen släppas fri och undantas från upphovsrätten - En digital allemansrätt till glädje för alla

Unknown sa...

Donsan borde nog läsa inlägget en gång till.

Labels

Blog Archive