Have an account?

Satsning på vård och omsorg

Under hela året har vi arbetat kraftigt med besparingar inom hela kommunen. Eftersom vård och omsorg är ungefär en femtedel av kommunens budget har besparingarna här varit särskilt kännbara. Dessutom har vi inom social välfärd redan börjat effektuera besparingarna vilket gjort att 2010 års budget redan har börjat implementerats i verksamheten.

I regeringens budget för 2010 ger man tillbaka 10 miljarder kronor till kommunerna. Detta innebär ca. 100 miljoner för Örebro kommun. Eftersom förutsättningarna har förändrats finns det utrymme för att prioritera verksamheter inom Örebro kommun.

Jag är mycket glad för att kommunledningen valt att prioritera vård och omsorg. Detta har jag arbetat för under förhandlingarna inför 2010 års budget.

Vi kommer att under 2010 satsa 15 miljoner för att lindra besparingarna inom särskilt boende. Vi kommer även att mildra besparingarna inom hemvården med 10 miljoner kronor. Till detta sastar vi pengar på matdistrubutionen inom hemvården, omklädesrum för personal mm. Ett av de största besluten är dock att vi skall börja projektera ett nytt särskilt boende på väster.

Totalt satsar vi 39 miljoner på vård och omsorg i Örebro kommun. Detta gör vi för våra äldres skull. Vi har ett ansvar för att säkerställa trygghet hos såväl våra äldre som för anhöriga och personal. Vi har, anser jag, gjort vad vi har kunnat för att prioritera vård och omsorg.

Jag tycker dock det är anmärkningsvärt att media enbart skriver ner vård och omsorg i kommunen. När vi satsar är intresset väldigt svalt. Som exempel startade vi bygget av ett nytt mycket modernt vårdboende i veckan. Ingen kom! Igår hade vi presskonferens om kommunens satsning på vård och omsorg. NA och Örebroar'n kom! Na valde att inte lägga upp artikeln på nätet. SVT som valt att "belysa" äldreomsorgen var inte intresserade. De väljer att endast gå på en negativ vinkling. Det menar jag påverkar människors syn på vård och omsorg. Jag tycker det är bra att man granskar vår äldreomsorg. Jag tycker till och med att det är mycket bra men det måste vara hela bilden. I annat fall blir bilden inte sann. Vi har många verksamheter inom vård och omsorg som är fantastisk. Vi har personal som engagerat arbetar med våra äldre. Vi har även en del problem men visar vi endast upp problemen blir det väldigt, väldigt skevt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vänta nu, räknar du ett reducerat sparbeting som en satsning? Ni sparar ju fortfarande?

Och var är de handikappade???

Labels

Blog Archive