Have an account?

Utsatta ungdomar

Jag svarade idag på en motion från Murad Artin om usatta ungdomar. Detta var vad jag sa:

Murad Artin har i sin motion tagit upp en fråga som jag själv och majoriteten brinner för. Detta har vi visat inte bara i ord utan i handling.

Som första åtgärd tog majoriteten beslut om en fältassistensorganisation som idag har visat sig väl värda sina pengar. Till detta kopplade vi en central och decentraliserad organisation nämligen Örebro förebyggande råd, ÖREFÖR. I denna organisation samverkar skolan, socialtjänsten, fritidsgårdarna och polisen. Syftet är att vi på bästa sätt kan möta upp och förebygga att ungdomar kommer i snett. Ett exempel är de bekymringssamtal ÖREFÖR har infört. Dessa innebär att man tar kontakt med föräldrarna om man upptäcker en ungdom som befinner sig på fel plats, fel tidpunkt och med fel umgänge. Man tar då ett samtal med föräldern och upplyser denna att det inte har hänt något men att man är orolig. På så sätt kan man ingripa innan något allvarligt har hänt.

Genom ÖREFÖR kan vi arbeta strategiskt med evidens och utveckling så att vi inte bara gör saker för ungdomar utan att vi gör rätt saker. Saker som ger effekt.

Vi har även satsat stort på SPUTNIK. En helt fantastisk verksamhet som arbetar med barn till missbrukare. Jag är enormt glad att programnämn social välfärd vid nästa möte kommer att kunna permanenta denna verksamhet.

Vi arbetar även med att utveckla ÖPP (örebro preventionsprogram) och vår ANT-undervisning. Detta gör vi i samarbete med Örebro universitet.

Jag skulle kunna fortsätta och prata om verksamheter som Örebro kommun gör inom detta område men väljer att stanna vid dessa exempel.

Jag vill dock betona att sällan har det förebyggande arbetet i Örebro kommun stått i sådan fokus som nu. Den politiska majoriteten har valt att prioritera det förebyggande arbetet för utsatta ungdomar under hela mandatperioden. Kanske är den största satsningen att vi inte sparar på det förebyggande arbetet i den krisstid vi nu befinner oss i. Vi skall inte göra kortsiktiga besparingar! Vi skall våga hålla i och hålla ut. Våra satsningar inom det förebyggande arbetet kommer att ge resultat.

Bifall till kommunstyrelsens förslag

Inga kommentarer:

Labels

Blog Archive