Have an account?

Larm på särskilt boende

På särskilda boenden finns det kallelselarm. Dessa kan vara aktiva larm från boende som genom ett tryck på sin larmknapp vill ha kontakt med personal. Det kan också vara passiva larm i form av olika rörelselarm eller dörrlarm som uppmärksammar personalen när någon, som har svårt att klara sig själv, är på väg upp ur sin säng eller ut från sin lägenhet.

Med andra ord är dessa larm oerhört viktiga. Det är en förutsättning att dessa fungerar säkert och tillfredsställande i kommunen. De gör de inte i Örebro kommun!

På ett boende finns det inte reservdelar att tillgå efter årsskiftet. På ett annat boende saknar ett par lägenheter larm och dessutom består larmet av två olika system som inte går att koppla ihop. På ett tredje boende har larmet vid fler tillfällen varit ur funktion.

Detta är inte acceptabelt. Dessutom har kommunen aldrig samordnat inköp av larm. Istället har separata upphandlingar gjorts varje gång det varit aktuellt att byta ut ett larm, vilket måste vara långt ifrån optimalt.

Larmen måste kunna vara pålitliga. Därför har jag och majoriteten initierat ett ärende där vi byter ut larmen på särskilda boenden. Kostnaden för detta kommer förmodligen att uppgå till mellan 15 och 18 miljoner kronor. Det är värt varenda öre.

Nu skall ni få ett konkret vallöfte från mig. Om Centerpartiet får fortsatt förtroende kommer vi att driva frågan om larm på särskilda boenden. Vi kommer att prioritera investeringskostnaden för dessa larm. Det är kanske inte ett valvinnande löfte, men jag lovar er det behövs!

2 kommentarer:

Bertil sa...

Några tips om saker att tänka på som tyvärr allt för många upphandlingar har missat:
http://trygghetslarm.nu/content/blogcategory/24/33/

Man ser ofta detaljstyrningar i upphandlingarna av helt irrelevanta saker, medan sådant som tillförlitlighet inte nämns.

En annan sak du nämner är reservdelar: anledningen till att det är så svårt att få tag på reservdelar är att marknaden idag är extremt vertikal - det går inte att köpa tillbehör och reservdelar från någon annan därför att alla leverantörer försöker låsa in kunderna med proprietära lösningar. Upphandlarna bör ställa krav på öppna standarder. Se även: http://trygghetslarm.nu/content/view/40/31/

Unknown sa...

Tack för tipsen Bertil, jag tar med mig dessa om vi nu får fortsatt förtroende i valet

Labels

Blog Archive